kumba.be

 Mes infos
Het Project
KUMBA PROJECT > Het Project

EVOLUTIE VAN HET PROJECT


HET EDUCATIEF CENTRUM IN KUMBA IN 2002EEN RUÏNE !


De school was een ruïne.  De vegetatie had het gebouw overwoekerd, er was geen dak meer, binnenin zag het er vreselijk uit.  De kinderen hadden geen school meer want in het regenseizoen konden de leerlingen geen lessen krijgen in een school zonder dak.          

iedereen heeft een handje bijgedragen 


 HET EDUCATIEF CENTRUM IN KUMBA IN 2003


UITEINDELIJK EEN SCHOOL ! 


Met het verzamelde bedrag van 2.565 € (gesponsorde wandeltocht, de verkoop van taarten/chocoladekoeken en persoonlijke donaties) konden de meest dringende werken verwezenlijkt worden.  Kijk naar de foto's, het is een succes!Het dak is volledig vernieuwd, er zijn nieuwe deurpanelen, de overwoekerende vegetatie is verwijderd, de leerkrachten hebben nu hun eigen lokaaltje, de binnenmuren zijn herverfd en de lessen kunnen uiteindelijk weer normaal verlopen, regen of zon!  Het verzamelde materiaal (typmachines, kleren, schoenen, gereedschap, schriften, fietsen, ...) is per container vervoerd geweest.  De leerlingen krijgen nu les in een echte school. 


  


nieuw daklokaaltje voor de leerkrachtende leerlingen 


HET EDUCATIEF CENTRUM IN 2004


UITBREIDINGSPROJECT


 


de funderingen voor de nieuwe werkplaatsen


Eerst werd er zand gekocht om er bakstenen van te maken, dan zijn de funderingswerken begonnen voor de 3 nieuwe klassen voor het technisch onderwijs (elektriciteit, motoronderhoud, houtbewerking).  De muren schieten uit de grond maar door de komst van het regenseizoen zijn de werken stilgelegd. 


HET EDUCATIEF CENTRUM IN 2005


Het dak van de 3 nieuwe werkplaatsen is er nog niet!  De werkplaatsen moeten ook nog binnen ingericht worden voor het aanleren van de 3 technische vakken.  De nieuwe klassen zijn dus nog niet klaar, door gebrek aan financiële middelen.de nieuwe werkplaatsen in januari 2005


Wat ons een heel goede reden geeft om onze acties voor het Educatief Centrum in Kumba voort te zetten.   


 


De gesponsorde wandeltocht heeft 2000 € opgebracht voor het Kumba project.  De actie "chocoladekoeken voor Kumba" werd voortgezet met de leerlingen van het 4de, 5de en 6de om geld te verzamelen om het dak van de 3 nieuwe werkplaatsen te bouwen en materiaal te kopen.


We hebben ons ook voorgenomen voor de lonen van de leerkrachten te zorgen zolang de Kameroenese overheid deze taak niet volbrengt.


De burgemeester van Kumba, Ferdinand Asapngu, de directrice van het Educatief Centrum in Kumba, Pauline Bessem,  bedanken jullie allemaal voor jullie inzet en steun.  Bedankt voor jullie donaties en jullie "onweerstaanbare zin" naar chocoladekoeken.  Er werden 7100 koeken verkocht op één maand tijd!


Hartelijk dank aan alle leerlingen van de school die zich gemobiliseerd hebben, aan hun ouders, vrienden, aan de leerkrachten, de directeur voor hun steun.  Dankzij die talrijke acties kon het bedrag van 4.191 € op 28 juni 2005 naar Kumba opgestuurd worden.  De werken zijn al begin juli herbegonnen in Kumba.  Het dak komt eraan!


Juli 2005Zodra het geld toegekomen is zijn onze partners in Kumba onmiddellijk aan het werk gegaan.Het dak van de 3 nieuwe werkplaatsen zal dus voor september 2005 af zijn! 


Augustus 2005 : het dak van de 3 nieuwe werkplaatsen is af. December 2005 : de werkplaatsen zijn afgewerkt. 


HET EDUCATIEF CENTRUM IN KUMBA IN 2006


Januari 2006: het nieuwe gebouw is volledig geverfd.10 januari 2006De "mechanic pit"In februari 2006 werd 4000 € opgestuurd om schoolmateriaal te kopen, om de werkplaatsen te voorzien van het nodige en het gebouw te beveiligen (zie Mission 2006 "Les besoins").
materiaal voor de  werkplaats "bouw en constructie"het nodige om aan sport te kunnen doen
een computer, een printer


 


een generator en twee naaimachineseen versnellingsbakdie het enthousiasme van de leerlingen van "motor en mechanica" opwekt 


Juni 2006


Voor de eerste keer sinds het begin van dit project, konden we de leerkrachten aan het DYAC een salaris van 40.000 cfa/maand (=60€) uitbetalen voor de laatste 4 maanden van het schooljaar 2005-2006.  Dit zal zeker een aanmoediging zijn voor volgend jaar!


September 2006


Het nieuw schooljaar is goed begonnen in onze school in Kumba.  58 leerlingen volgen er een opleiding.  Dit is meer dan driemaal zoveel als vorig jaar.  Het is een succès! De vernieuwing van de lokalen, de nieuwe werkplaatsen met nieuw materiaal, de nieuwe richtingen voor de meisjes en de promotietoer van directrice Pauline Bessem hebben daartoe bijgedragen. 


De leerlingen van het laatste jaar helpen de jongsten voor bepaalde taken.  Ook de leerlingen worden solidair met elkaar!  De leerkrachten zijn enthousiast voor dit nieuw schooljaar!

de laatste jaars helpen de jongsten 


 Nu is er materiaal in de workshop electriciteit
Veel meer foto's in Galerie Photos (click boven links) "L'année scolaire 2006-2007 au DYAC de KUMBA"


HET EDUCATIEF CENTRUM IN KUMBA IN 2007


Mei 2007


Met het bedrag van  6000 € opgestuurd in februari konden alle klaslokalen ingericht worden met plafonds, metalen deuren en tralies.  De leerlingen en leerkrachten hebben nieuwe stoelen en tafels gemaakt voor de nieuwe klaslokalen.dankzij die beveiligingswerken zullen ze nu het schoolmateriaal ter plaatse kunnen laten.


nieuwe stoelen en tafels voor de nieuwe klaslokalen


 en nog veel meer foto's in "Galerie Photos" (click boven links)


November 2007


De verkoop van de geoogste maïs (workshop landbouw) en de kussen (gemaakt door de leerlingen in de naailessen) generen inkomsten maar nog niet genoeg om te voldoen aan de noden.  De workshop haartooi gaat open voor breed publiek. Een andere manier om aan inkomsten te komen.  De school telt nu 64 leerlingen. talrijke kussen, kleurrijke modellen, allemaal gemaakt door de leerlingenmet hun leerkracht Mevrouw Tekombo.


nog andere foto's in de Galerie Photos (click boven links): "Année scolaire 2007-2008 au DYAC de Kumba"


HET EDUCATIEF CENTRUM IN KUMBA IN  2008


Mei 2008


De werkplaatsen functioneren goed, de leerlingen zijn gemotiveerd en de leerkrachten zijn meer en meer enthousiast. Het project is een succès.  Met het geld opgestuurd in mei gaan de leerkrachten bouwmateriaal kunnen kopen zoals zand en cement voor de praktische lessen "bouw", maar ook gereedschap voor de lessen mechanica en elektriciteit, vervangstukken voor wagens voor de praktische lessen mechanica, een computer, accessoires voor het atelier haartooi,...Zowel jongens en meisjes leren de naaimachine gebruiken.


 
 
 
 
Easy Site Manager © 2004